drustvoNekako, priča oko tih nevladinih organizacija od početka mi nije bila primamljiva. Još 2002. imao sam dodirnih tačaka sa tom pričom i pisanjem projekata, ali spora dinamika u tim organizacijama me nije privlačila, lakše mi je bilo da delujem kroz neku firmu. Evo sad sam u dve organizacije, prvenstveno zbog ljudi i njihove snage da urade nešto lepo i pametno. U Bg-u me malo “drilaju” po pitanju nvo-a ili udruženja, kako je to osnov demokratskog društa, kako je u Nemačkoj osnovano oko 550 000 udruženja, kako Amerika ima još više i to je proporcionalno razvoju države. Mogu reći da su mi promenili mišljenje.

Šta su u stvari Udruženja?

Udrženja predstavljaju dobrovoljan vid udruživanja lica i/ili privrednih društava radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva i/ili ostvarivanja dobiti. Ovo ostvarivanje dobiti je nešto sasvim novo. Do jula ove godine, nije bila nikakva jasna regulativa po pitanju NVO-a, a u julu je donet Zakon o udruženjima koji dozvoljava da udruženja na kraju godine ostvare profit. Tako da to daje skroz novu priču oko udruživanja.

U EU udruženja predstavljaju u stvari deo tzv. građanskog društva, koji je kod nas u Srbiji na nivou primata. Neke od odlika tog građanskog društva su:

  • građanski angažman,
  • izbegavanje državne patronizacije
  • osnova demokratskog društva

Kod njih (EU) se itekako neguje odnos sa udruženjima, posebno političari koji neguju dijalog sa građanskim društvom su dobri političari. Kao i kod nas 🙂

Osnovna uloga udruženja je da pruže ekspertska znanja i podršku političkom nivou u odlučivanju i zakonodavstvu, jer mi predstavljamo interese neke grupe ili branše. Takođe je slučaj da država ne može da kontroliše u potpunosti neki problem društva. U Ministarstu zdravlja postoje ograničeni budžeti za pojedine sektore. Problem AIDS-a oni rešavaju na svoj način, ali neku marketing kampanju po tom pitanju, kao i prevenciju ne rade jer, pretpostavljam nemaju para. Ali tu je prostor našlo udruženje JAZAS, (svi smo čuli za njih) i oni deluju na tom planu.

Nada udruženja je da sačekaju da se svest građanskog društva pojavi i kod nas i da jasno mogu menjati uslove života običnog građanina.

Do tada …

Slika preuzeta odavde …Autor:
Objavljeno: 09. 11. 2009. u 3:03 pm
Svrstano u: Organizacije | 0 komentara
Tags:


Komentari


Ime (obavezno)

Email (ne objavljuje se) (obavezno)

WebSite

XHTML: Dozvoljeni tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Upiši svoj komentar