Odmah na početku moram da kažem, da je naša organizacija samog odlaska u Novi Sad, bila perfektna. I pored vejavice koja nas je sačekala na Čestobrodici, kiše koja nas je pratila usput, u Novi Sad smo stigli na vreme.

Posle preuzimanja akreditacija, sa malim zakašnjenjem (poznatih akademskih 15min.) na svečanom otvaranju jesenjeg BlogOpena, prva se okupljenima u amfiteatru obratila Tatjana Vehovec, glavni organizator koja se zahvalila saradnicima na, kasnije ćemo videti, sjajno organizovanom skupu. Nakon nje, prisutnima se obratila Aleksandra Kolar (nekadašnji PR festivala Exit) kao jedna od onih koja je samo blog-konzument i na kraju predstavnik Sigurne ženske kuće.

Kao što je i planirano, radni deo su započeli Gregor Fras i Nervin Strnišnik iz Blogorole. Oni su najavili novu verziju sajta, koja će početi sa radom 15. novembra, i predstavili štampanu verziju Blogorole, za sve one koji više vole štampane reči od ekrana. Kako su rekli za sada će tekstovi biti objavljivani na slovenačkom jeziku, a u saradnji sa izdavačkom kućom Večer. Prvi broj bi trebao da se u Sloveniji pojavi, kako su u šali naglasili, za Dan Republike 29. novembra. Izlaziće jednom nedeljno, a biće omogućena i dostava na kućnu adresu pretplatnicima iz Srbije.

Nakon diskusije, Dejan Bizinger je predstavio nekoliko projekata u kojima je angažovan – B92 blog, Humanost.org, Razgovori i pomenuo je i Twitter kao najnoviji web hype. Diskusija je bila usmerena najviše ka B92 blogu. Na neugodna pitanja je odgovarao potpuno smireno, očigledno pripremljen za žustru diskusiju. Ono što je meni pomalo paralo uši, je izjava da na B92 blogu mogu da pišu SVI. Ali samo SVI koji imaju šta da kažu.

Vladislava Gordić Petković je pričala o književnosti i književnoj kritici u elektrosferi, a poslednje u prepodnevnom delu programa, održala je predavanje o blog-konsaltingu Stephanie Booth.

Nakon pauze za ručak, koji nismo propustili, razišli smo se svako na svoju stranu, da ne kažem svako u svoju radionicu.

U amfiteatru je Miloje Sekulić, novinar, donedavno glavni i odgovorni urednik e magazina, internet PR, hedonista i bloger, vodio panel sa temom novinarstvo u doba bloga, gde su učestvovali Goran Aničić developer, web urednik najveće domaće izdavačke kuće Color Press Group, Marko Herman novinar, izvršni urednik časopisa PC, Dušan Belić stručnjak za promociju web sajtova na pretraživačima, jedan od pionira affiliate programa u Srbiji, Nebojša Spaić medijski konsultant i novinar, direktor partner u agenciji za poslovni i medijski konsalting Farmer&Spaić i Zoran Stanojević novinar RTS-a i autor rubrike Navigator u nedeljniku Vreme.

U istom terminu je u konferencijskoj sali Dragan Babić, renomirani web dizajner iz Novog Sada i CEO u novosadskom Web Studiju Superawesome i pokretač je projekta Herbiv.org, prikazao jedan već pripremljen Template za blog. Iako je bilo najavljeno da ćemo prisustvovati pravljenju Template-a za blog uživo, otkazivanjem gostovanja Marka Bijelića, iz Banja Luke, jednog od najkvalitetnijih web interfejs dizajnera u regionu (Marko je CEO u Rainfall Daffinson-u i autor poznatog BiznisBloga), kako Dragan kaže, nije bilo moguće izvesti takav rad. Ne mogu da ne kažem da sam razočarana. Samo predavanje je trajalo kraće nego što je bilo predvidjeno, pa smo iz konferencijske sale prešli u amfiteatar i odslušali drugi deo panela Miloja Sekulića i diskusiju na temu da li i koliko blog ima uticaja na novinarstvo.

Panel Miloja Sekulića je trajao nešto duže, da se našalim, neće mi zameriti, “ušao nam je u termin” pa smo bili uskraćeni i za radionicu Peđe Pušelje, nezavisnog blogera, IT konsultanta i web dizajnera u Web agenciji Cube X Agency iz Strasbourga, FR, koji je pričao o optimizaciji bloga za web pretraživače.

Na kraju jesenjeg BlogOpena, Tatjana Vehovec aka Mooshema, glavna i odgovorna urednica u izdavačkom preduzeću VEGA media, nekadašnja novinarka i pozorišna kritičarka, je održala After-panel “Blog-aktivizam”. Gosti ovog panela smo bili mi, blogeri iz Bora okupljeni oko projekta BITNO i Željko Peratović iz Hrvatske. Ispred organizacije BITNO, govorio je Zoran Stanković, vlasnik najposećenijeg bloga tog tipa u Srbiji i podpredsednik UO udruženja. Željko Peratović je pokazao da blogovanje može biti novinarstvo, i način da se stigne do javnosti, i da ima odjeka. Zbog onoga što je pisao na blogu je bio je priveden/uhapšen, jer se bavio razotkrivanjem sprege tajnih službi, medija i organizovanog kriminala. Zoran Stanković se trudio da što kraće odgovara na Tanjina pitanja, što da bi ostavio prostora, po njemu možda zanimljivijem u ovom trenutku Peratovića, što i zbog činjenice da je dan bio prenaporan, i da su svi prisutni u amfitetru bili umorni i za slušanje i za diskusiju. Ipak rekao je sve što je trebalo da se kaže. Ko smo mi, šta radimo, šta predstavlja Opština Bor magazin, i koliko nam znači u ovom trenutku. Propustio je samo hackere iz Južnoafričke Republike, i to mu ozbiljno zameram.

Moram da pomenem na kraju Peđinu majicu koju je nosio (detektovao je i najsuptilnije promene u Wi-Fi signalu), koja može da se zaprlja, rašije a bogami i pokvari i da ga pohvalim za napore koje je činio da pomoću BlogTV-a uživo prenese sve što je mogao sa dešavanja na BlogOpen-u.

Za sjajno organizovan jesenji BlogOpen (uz samo jednu malu, malenu primedbu, da se naredni put vodi računa o terminima predavanja, da ne dolazi do preklapanja, pa makar BlogOpen trajao i dva dana), treba zahvaliti: Tanji, Pedji, Marku, Sanji i Tamburix-u.

Nisam zaboravila, slike sa jesenjeg BlogOpena možete videti OVDE, na zvaničnom mestu, a naše ćete videti čim ih sredimo i pretpostavljam u posebnom postu.Autor:
Objavljeno: 12. 11. 2007. u 3:07 pm
Svrstano u: BlogOpen, Gostovanja, Konferencije, Vesti | 8 komentara
Tags: ,


Komentari


Objavljeno 12.11.2007 u 3:07 pm svrstano u BlogOpen, Gostovanja, Konferencije, Vesti. Komentare možete pratiti i putem RSS 2.0 feed. Možete ostaviti komentar, ili trackback sa svog bloga.


8 komentara


 1. Moošema je rekao/la

  To je to. BlogOpen u Novom Sadu.

  Ovo je tekst koji služi kao pregled celog događaja. Hvala na tome.

  Tako je bilo.

  Valjda 😯

 2. admin je rekao/la

  Da nije bilo dobre organizacije, ne bi bilo ni ovakvog prikaza.
  Bilo je i bolje nego što je napisano. Hvala vama na tome.

 3. Talk: Being a Blogging Consultant at Climb to the Stars (Stephanie Booth) je rekao/la

  […] Borska internet organizacija | BITNO na BlogOpen-u / 2 […]

 4. Sasvim obična priča » Blog Archive » Pre onog - "I bi - BlogOpen" je rekao/la

  […] onaj ozbiljan, napisah na BITNO, sad ću malo da talasam, onako neobavezno, da olakšam […]

 5. Pre onog - "I bi - BlogOpen" | Sasvim obična priča je rekao/la

  […] onaj ozbiljan, napisah na BITNO, sad ću malo da talasam, onako neobavezno, da olakšam […]

 6. 33 | Sasvim obična priča je rekao/la

  […] prošlogodišnjem BlogOpenu smo dosta govorili, zvanične i nezvanične informacije ste mogli da pročitate na gotovo svim blogovima blogera koji su istom […]

 7. 33 dana do BlogOpena08 | Sasvim obična priča je rekao/la

  […] prošlogodišnjem BlogOpenu smo dosta govorili, zvanične i nezvanične informacije ste mogli da pročitate na gotovo svim blogovima blogera koji su istom […]

 8. Sasvim obična priča | Pre onog – “I bi – BlogOpen” je rekao/la

  […] onaj ozbiljan, napisah na BITNO, sad ću malo da talasam, onako neobavezno, da olakšam […]

Ime (obavezno)

Email (ne objavljuje se) (obavezno)

WebSite

XHTML: Dozvoljeni tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Upiši svoj komentar