Pravila poželjnog ponašanja i pisanja na internetu predstavlja tzv. internet bonton. U upotrebi je i engleski naziv netike (netiquette) koji potiče od reči network – mreža i etiquette – pravila pristojnosti.

Treba znati da su pravila odredili korisnici jer su shvatili da je internet komunikacija takvim načinom pristupačnija i bolja. Pravilnim ponašanjem na internetu ostavljamo utisak zrele i pismene osobe, pa svakog novopridošlog korisnika treba podučiti barem da se jednim malim delom pridržava internet bontona.

Da bi internet komunikacija bila ugodnija svima nama, bilo bi lepo kada bi se pridržavali barem nekoliko osnovnih pravila internet etike. U nadi da će nam komunikacija na internetu biti mnogo ugodnija navodimo neka od tih pravila.

Osnovna internet pravila pisanja

Izbegavajte pisanje reči ili rečenica velikim slovima jer se poistovećuju sa vikanjem u razgovoru (VELIKA SLOVA) (slika 1.). Velikim slovima možete naglasiti određene reči, ali nemojte celu poruku pisati velikim slovima. Poruku koja je cela napisana velikim slovima teško je čitati. Pošto se ne može izraziti intonacija glasa tokom pisanja na internetu, tekstovi pisani velikim slovimasmatraju se vikanjem, a pisanje malim slovima normalnim razgovorom.

Slika 1.: Izbegavajte pisanje velikim slovima

Kada vam neko pošalje e-poštu ili bilo koju drugu poruku, lepo bi bilo da na nju i odgovorite. Ovim gestom poštujete pošiljaoca poruke, njegovo vreme utrošeno na pisanju i dajete mu do znanja da vam je stalo do njega i do onoga što piše u pismu. Ako ne znate šta drugo da odgovorite, napišite da se slažete sa tim što je on napisao.

Komuniciranje elektronskom poštom (e-mail) predstavlja ležeran oblik komunikacije koji ne zahteva formalno pisanje kao obična pisma. Zbog neformalnosti često se ne vodi računa oko gramatičke ispravnosti sadržaja (slika 2.).

Slika 2.: Gramatičke greške

Uz pisanje poruke nastojte ponekad da simbolično prikažete emocionalno stanje kako bi bolje predočili svoje reči u poruci. Najčešći oblik jesu tzv. Smileye (smajlići) koje možete pronaći u Cornerovoj rubrici smileye (slika 3.).

Slika 3.: Prikaz nekih “smajlića”

Ne preterujte sa akronimima (šiframa). Zahvaljujući razmeni tekstualnih i neposrednih poruka, akronimi se sve češće koriste. Premda su neki akronimi npr. FYI (“for your information” – ako niste znali) ili BTW (“by the way” – uzgred rečeno) uglavnom svima poznati, ređi akronimi npr. AFAIK za “as far as I know” – koliko ja znam, mogu zbuniti čitatelje. Vi odlučujete koje ćete akronime koristiti, ali nemojte uzimati zdravo za gotovo da će svi znati o čemu je reč kada pišete u šiframa.

Ako se nalazite na nekoj od mailing lista nastojite da odgovor na poruku ne sadrži tekst od prvobitnog e-maila, da se iste informacije ne bi ponavljale.

Elektronska pošta nije idealan način za slanje poruka koje sadrže osetljive ili privatne informacije jer poruku sasvim slučajno može pročitati netko drugi.

Prilikom slanja neke datoteke putem e-pošte imajte obzira da datoteka ne bude prevelika i da primalac u nekim slučajevima mora imati prilagođeni program za čitanje poslate datoteke.

Ne šaljete masovne e-mail poruke poznatije kao “spam”, niti ne koristite razne internet servise za masovno slanje poruka. Nikada ne šaljite “lance sreće” elektronskom poštom jer su zabranjeni na internetu. U tom slučaju vam pristup mreži (servisu ili forumu) može biti uskraćen.

Na kraju pisma se potpišite. Možete u potpis dodati i kontakt telefon. Čak i kad pišete najbližim prijateljima zaključite pismo potpisom. Dovoljno će biti nešto jednostavno, npr. “Pozdrav, Milan”.Autor:
Objavljeno: 02. 10. 2011. u 9:36 pm
Svrstano u: Internet za početnike | 3 komentara
Tags: , , ,


Komentari


Objavljeno 02.10.2011 u 9:36 pm svrstano u Internet za početnike. Komentare možete pratiti i putem RSS 2.0 feed. Možete ostaviti komentar, ili trackback sa svog bloga.


3 komentara


 1. R je rekao/la

  Zašto je lakše čitanje malim slovima?
  Meni je mnogo lakše i pisanje i čitanje velikim slovima, što najčešće i koristim kao svoje pravilo.

  U tekstovima obično koristim i velika i mala slova na fb. zato što nema mogućnosti boldiranja pojedinih reči ili delova rečenica ili celih rečenica pa i pasusa, jer nije priručnik, knjiga ili udžbenik.

  Prema tome, ovo ne može biti neadekvatno pisanje na fb. stranicama u komentarima i tekstualnim prilozima.

 2. S je rekao/la

  Sledeći put kucaj tekstove na pisaćoj mašini, biće ti još lakše.

 3. cita je rekao/la

  sladjana

Ime (obavezno)

Email (ne objavljuje se) (obavezno)

WebSite

XHTML: Dozvoljeni tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Upiši svoj komentar