Sada kada znamo kako da se konektujemo na internet i kako da korisimo pojedine programe pregledače internet sadržaja, moramo da naučimo kako da nađemo ono što želimo. Lako je kada znamo adresu nekog sajta, jednostavno ukucamo tu adresu u polje za unos adrese i na samom sajtu protražimo informacije koje želimo.

U slučaju da ne znamo adrese sajtova, internet sadržaje možemo pretraživati preko sajtova pretraživača poznatijih kao „mašine za pretraživanje” Postoji mnogo vrsti tih sajtova pretraživača i da bi ih koristili dovoljno je samo znati adrese tih sajtova. Neke od najpoznatijih sajtova pretraživača možete naći na adresama:

www.google.com
www.yahoo.com

Od domaćih

http://www.krstarica.com
http://www.pogodak.rs

Dalje korišćenje sajtova pretraživača pokazaćemo vam na primeru sajta google.rs, koji je verzija na srpskom jeziku. Izgled naslovne stranice sajta izgleda kao na naradnoj slici:

01

Naslovnu stranu možemo podeliti u nekoliko celina:

 • Kategorije za pretraživanje
 • Tekst polje za unos željenog pojma
 • Dodatni meni
 • Opcije pretraživanja
 • Dugmad (tasteri: Google pretraga i Iz prve ruke)

U polju za unos teksta unosite željene informacije koje tražite. To je veoma jednostavno, kucajući npr. „Sladoled od vanile”. Zatim odaberete jednu od opcija pretraživanja: veb, stranice na srpskom ili stranice iz zemlje Srbija.

 • Ako odaberemo prvu opciju: veb – pretraživač će pretražiti sav prostor interenta da bi pronašao sajtove na kojima se nalazi informacija o sladoledu od vanile.
 • Ako odaberemo drugu opciju: stranice na srpskom – pretraživač će pronaći sve sajtove na srpskom jeziku koji sadrže željenu informaciju.
 • Ako odaberemo treću opciju: stranice iz zemlje Srbija – pretraživač će pronaći željenu informaciju na sajtovima iz Srbije.

Kada odaberemo željenu opciju i kliknemo na Google pretraga, otvoriće nam se nova stranica koja sadrži spisak adresa veb strana koje sadrže željenu informaciju. Kao na slici:

03

Sa sapiska odaberemo željenu stavku i jednostavno kliknemo levim tasterom na nju i otvoriće nam se ta strana na kojoj možemo pronaći željeni pojam.

Pretraga slika

Ako se vratimo na naslovnu stranu našeg pretraživača i želimo da pronađemo slike sladoleda od vanile, to ćemo uraditi tako što nakon unosa željenog pojma u tekst polje kliknemo u gornjem levom uglu na kategoriju slika i dobićemo galeriju slika kao na sledećoj slici:

02

Ispod svake slike se nalazi njena dimenzija kao i adresa sajta na kome se ta slika nalazi. Ako kliknemo na sliku ona će se otvoriti u novom prozoru i biće prikazana na svojoj poziciji na sajtu. Sliku možemo videti u njenoj punoj veličini ako kliknemo na vezu: Prikaži sliku u punoj veličini.

Ako se opet vratimo na naslovnu stranu pretraživača i unesemo željeni pojam u tekst polje, pomoću dugmeta Iz prve ruke možemo direktno otvoriti stranu koja se nalazi prva na spisku pretraživeča. Time ćemo preskočiti jedan korak i nećemo imati spisak proneđenih stranica već ćemo odmah otvoriti prvu stranicu na spisku.

U dodatnom meniu imamo opciju Napredno pretraživanje. Tu opciju koristimo kada želimo da detaljnije pretražimo strane. U novotvorenom prozoru imamo opcije za pretragu po drugim jezicima, pretragu po vrsti fajla (pdf, tekstualni, prezentacija … ) itd.

Pomoću opcije Podešavanja u dodatnom meniu možemo promeniti jezik interfejsa pretraživeča, broj stavki u spisku pronađenih strana i td.Autor:
Objavljeno: 09. 07. 2009. u 10:29 am
Svrstano u: Internet, Internet za početnike | 1 komentar
Tags: , , , ,


Komentari


Objavljeno 09.07.2009 u 10:29 am svrstano u Internet, Internet za početnike. Komentare možete pratiti i putem RSS 2.0 feed. Možete ostaviti komentar, ili trackback sa svog bloga.


1 komentar


 1. Sasvim obična priča | Blog za početnike je rekao/la

  […] ste novi u ovoj sferi zaista je teško naći pravu osobu, ali uz malo truda, pročitajte post kako da pretražite internet Zorana Milojevića, google će vas odvesti do pravih osoba za to ili jednostavno ostavite svoj […]

Ime (obavezno)

Email (ne objavljuje se) (obavezno)

WebSite

XHTML: Dozvoljeni tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Upiši svoj komentar