Sada kada znamo kako da se konektujemo na internet i kako da korisimo pojedine programe pregledače internet sadržaja, moramo da naučimo kako da nađemo ono što želimo. Lako je kada znamo adresu nekog sajta, jednostavno ukucamo tu adresu u polje za unos adrese i na samom sajtu protražimo informacije koje želimo.

U slučaju da ne znamo adrese sajtova, internet sadržaje možemo pretraživati preko sajtova pretraživača poznatijih kao „mašine za pretraživanje” Postoji mnogo vrsti tih sajtova pretraživača i da bi ih koristili dovoljno je samo znati adrese tih sajtova. Neke od najpoznatijih sajtova pretraživača možete naći na adresama:

www.google.com
www.yahoo.com

Od domaćih

http://www.krstarica.com
http://www.pogodak.rs

Dalje korišćenje sajtova pretraživača pokazaćemo vam na primeru sajta google.rs, koji je verzija na srpskom jeziku. Izgled naslovne stranice sajta izgleda kao na naradnoj slici:

01

Naslovnu stranu možemo podeliti u nekoliko celina:

  • Kategorije za pretraživanje
  • Tekst polje za unos željenog pojma
  • Dodatni meni
  • Opcije pretraživanja
  • Dugmad (tasteri: Google pretraga i Iz prve ruke)

U polju za unos teksta unosite željene informacije koje tražite. To je veoma jednostavno, kucajući npr. „Sladoled od vanile”. Zatim odaberete jednu od opcija pretraživanja: veb, stranice na srpskom ili stranice iz zemlje Srbija.

  • Ako odaberemo prvu opciju: veb – pretraživač će pretražiti sav prostor interenta da bi pronašao sajtove na kojima se nalazi informacija o sladoledu od vanile.
  • Ako odaberemo drugu opciju: stranice na srpskom – pretraživač će pronaći sve sajtove na srpskom jeziku koji sadrže željenu informaciju.
  • Ako odaberemo treću opciju: stranice iz zemlje Srbija – pretraživač će pronaći željenu informaciju na sajtovima iz Srbije.

Kada odaberemo željenu opciju i kliknemo na Google pretraga, otvoriće nam se nova stranica koja sadrži spisak adresa veb strana koje sadrže željenu informaciju. Kao na slici:

03

Sa sapiska odaberemo željenu stavku i jednostavno kliknemo levim tasterom na nju i otvoriće nam se ta strana na kojoj možemo pronaći željeni pojam.

Pretraga slika

Ako se vratimo na naslovnu stranu našeg pretraživača i želimo da pronađemo slike sladoleda od vanile, to ćemo uraditi tako što nakon unosa željenog pojma u tekst polje kliknemo u gornjem levom uglu na kategoriju slika i dobićemo galeriju slika kao na sledećoj slici:

02

Ispod svake slike se nalazi njena dimenzija kao i adresa sajta na kome se ta slika nalazi. Ako kliknemo na sliku ona će se otvoriti u novom prozoru i biće prikazana na svojoj poziciji na sajtu. Sliku možemo videti u njenoj punoj veličini ako kliknemo na vezu: Prikaži sliku u punoj veličini.

Ako se opet vratimo na naslovnu stranu pretraživača i unesemo željeni pojam u tekst polje, pomoću dugmeta Iz prve ruke možemo direktno otvoriti stranu koja se nalazi prva na spisku pretraživeča. Time ćemo preskočiti jedan korak i nećemo imati spisak proneđenih stranica već ćemo odmah otvoriti prvu stranicu na spisku.

U dodatnom meniu imamo opciju Napredno pretraživanje. Tu opciju koristimo kada želimo da detaljnije pretražimo strane. U novotvorenom prozoru imamo opcije za pretragu po drugim jezicima, pretragu po vrsti fajla (pdf, tekstualni, prezentacija … ) itd.

Pomoću opcije Podešavanja u dodatnom meniu možemo promeniti jezik interfejsa pretraživeča, broj stavki u spisku pronađenih strana i td.Autor:
Objavljeno: 09. 07. 2009. u 10:29 am
Svrstano u: Internet, Internet za početnike | 0 komentara
Tags: , , , ,


Komentari


Ime (obavezno)

Email (ne objavljuje se) (obavezno)

WebSite

XHTML: Dozvoljeni tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Upiši svoj komentar