Jedna od najpopularnijih socijalnih mreža je Facebook. Ideja Facebook-a je da se putem Interneta povežu oni ljudi koji se već poznaju u stvarnom životu, kao što i poruka na početnoj stranici govori:“Facebook ti pomaže da budeš u kontaktu sa osobama do kojih ti je stalo”. Razlog što je FB za kratko vreme postao tako popularan je u tome što možemo da pronađemo i ponovo stupimo u kontakt sa izgubljenim prijateljima, školskim drugovima i drugaricama, prijateljima iz inostranstva, ali i ljudima koje poznajemo samo površno, a čine nam se zanimljivim.

Facebook danas ima više od 800 miliona članova i besplatan je za sve korisnike, a ostvaruje prihode od sponzora i oglašavanja putem reklama. Sve što je potrebno da biste se registrovali je validna e-mail adresa.

Inicijalno, početna strana na adresi www.facebook.com je na engleskom jeziku. Možete je postaviti da bude na srpskom jeziku tako što ćete izabrati jezik na dnu stranice.

Pre nego krenete u uređivanje svog fb profila znajte da je ta društvena mreža veoma dinamična i da administratori veoma često menjaju grefičko okruženje, tako da se može desiti da sve slike ili putanje iz ove i narednih lekcija nisu identične kao na sajtu, ali su i dalje funkcionalne.

Uređivanje profila …

Kada se registrujete i nakon toga ulogujete, možete uređivati svoj profil. Uređivanju profila pristupate tako što sa Početne strane kliknete na Profil, a zatim na dugme Uredi profil:

Uređivanje uključuje dodavanje podataka poput sledećih (na slici):

 

Kroz stranice za uređivanje profila odgovarate na pitanja o datumu i mestu rpđenja, mestu stanovanja, osobama na FB sa kojima ste u rodbinskim vezama, obrazovanju, političkim uverenjima, veroispovesti, omiljenim filmovima, muzici, sportu….

Naravno da ne morate da odgovorite ni na jedno od ovih pitanja ako ne želite, a ako odgovorite možete opcijom podešavanja privatnosti da odredite ko  može da vidi ove informacije na vašem profilu.

Ukoliko u bilo kom trenutku više ne želite da bude član Facebook mreže, možete obrisati svoj profil. Profil će biti obrisan u roku od 2 nedelje.

 
 
 
 
 
 
Korišćenje FB-a …

Korišćenju FB-a pristupite sa malom dozom opreznosti. Vaš Facebook profil izgleda kao vaša biografija sa hronologijom događanja. Sve što postavite biće vam vidljivo na vašem profilu – zidu. Možete dodati fotografiju, video, link ka nekoj web stranici… To naravno možete podeliti sa prijateljima. Oni, sa druge strane to mogu podeliti sa svojim prijateljima. Da li to zaista želite?

Podešavanja koje FB nudi omogućavaju vam da sami odredite sa kim želite da podelite ono što postavljate na svoj profil – sa svima bez ograničenja, sa prijateljima ili samo sa određenim osobama (opcija ručno):

Ako izaberete Ručno, otvoriće vam se prozor za dodatna podešavanja o tome ko može da vidi određeni sadržaj koji postavljate:

Na ovaj način možete da određene sadržaje (poput recimo linka ka nekoj lekciji koju ste postavili na vašem blogu, informacije o projektu koji radite sa grupom učenika na dodatnoj nastavi…) postavite tako da budu vidljivi samo učenicima kojima je to namenjeno, a da ne zamarate time sve vaše prijatelje.

 

Materijal je preuzet sa online seminara Blog, twitter i facebook u nastavi na www.e-seminari.netAutor:
Objavljeno: 17. 11. 2011. u 9:49 am
Svrstano u: Internet za početnike | 1 komentar
Tags:


Komentari


Objavljeno 17.11.2011 u 9:49 am svrstano u Internet za početnike. Komentare možete pratiti i putem RSS 2.0 feed. Možete ostaviti komentar, ili trackback sa svog bloga.


1 komentar


  1. Blace prošlo … idemo za Kladovo | Borska internet organizacija je rekao/la

    […] na ovim predavanjima diskusija se razvijala oko najpopularnijih servisa, ovoga puta je to bio Facebook. Nakon predavanja razmenjeni su kontakti ali i rezlizovana nova praćenja na društvenim mrežema. […]

Ime (obavezno)

Email (ne objavljuje se) (obavezno)

WebSite

XHTML: Dozvoljeni tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Upiši svoj komentar