To stalno pričam mojim učenicima, čak su počeli i da me “citiraju” po hodnicima.

Televizija i vlasnici koji su ukapirali da su reality show-ovi bolja zarada od španskih serija, uspeli su da od naših televizora naprave akvarijume. Pogotovi sa OpenIP TV-em bukvalno kao da imaš akvarijum u kući. Snaga televizije na našim prostorima ne prestaje, ali u poslednje vreme internet se jako približio kao uticajni medijum. To približavanje jasno će se videti na nekim sledećim izborima.

praistorija-1Često u školi pričam, kako kolegema tako i učenicima, kako u Japanu blogeri nose mini kamere na kacigama, da bi oni koji ih prate stalno bili na njihovim blogovima. Neki mi veruju neki ne veruju. Još kada je onaj pećinac u pećini nacrtao crteže, nadao se da će to neko videti. Možda neka pećinka … ili ostali pećinci koji će mu se diviti. Danas na FB-u ređamo razne pećinske crteže, samo što se slikamo u WC-ima i sličnim ambijentima. Takođe da opčinimo neku “pećinku” ili kažemo svima da smo tu. Mnogo hiljada i miliona godina je prošlo …. pa dobro napradovali smo.

Da li smo zadovoljni takvim razvojem situacije? Posle točka intenet je najveći izum čovečanstva ali ne treba ga doživljavati kao reality show. Ono što se na daljem zapadu radi odavno, na bližem zapadu je u toku. Dvadesetčetvoročasovni live prenos simpatičnog momka, beli zid i bela vrata, sa povremenim upadima ženskog glasa, prikovala su za monitore blogere sa ovih prostora.

Za razliku od TV-a ovaj show je sasvim OK. Niko to ne naplaćuje imate mogućnost da birate. Možda ste želeli da prisustvujete wfest09 (ali pre održavanja 🙂 ) ili da upoznate ovog momka.  Daleko su i jedni i drugi, ali ispratili smo i jedan i drugi show. Opasna stvarčica ili ne internet će ukinuti televiziju (bar u ovakvom obliku), samo je to šteta jer nije zamišljen za tako nešto. Njegova edukativna svrha lagano bledi, mada onaj koji uči gledajući u kamen, naučiće nešto i gledajući live show. I dok u drugom tabu pokušavate da provalite taj novi google pretraživač (za kog ste saznali baš sa live show-a) i slušate o gadgeteriji, neki novi japanac se i dalje šeta sa kamerom na kacigi.

Opasna stvarčica ili čudo, internet će se pojaviti u svim našim domovima, prema tome, roditelji dozvolite svojoj deci da koriste internet, omogućite im to. Nebitno da li su na Facebook-u ili igraju igrice, ne bojte se neće zaboraviti realan život i prijatelje. Realan život i prijatelji će zaboraviti njih ako nisu online.

Slika preuzeta odavde…Autor:
Objavljeno: 28. 11. 2009. u 1:07 pm
Svrstano u: Internet | 2 komentara
Tags:


Komentari


Objavljeno 28.11.2009 u 1:07 pm svrstano u Internet. Komentare možete pratiti i putem RSS 2.0 feed. Možete ostaviti komentar, ili trackback sa svog bloga.


2 komentara


 1. Nenad je rekao/la

  “…ali u poslednje vreme internet se jako približio kao uticajni medijum.”

  Jesam li ja nešto pobrkao ili medijum ima sasvim drugačije značenje od reči medij ? 🙂

  Bilo kako, jako zanimljiv post 🙂

 2. Zoran M je rekao/la

  Niste pobrkali, greška je moja … u pitanju je medij.

  Hvala

Ime (obavezno)

Email (ne objavljuje se) (obavezno)

WebSite

XHTML: Dozvoljeni tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Upiši svoj komentar